Ontdek Suriname
Handige tips voor jouw tijd in Suriname

Wonen in Suriname

Suriname is het kleinste onafhankelijke land in Zuid-Amerika. Door het koloniale verleden heeft het een hele diverse bevolking. De bevolking woont voornamelijk in het noorden van het land en het zuiden is voornamelijk bedekt door tropisch regenwoud.

Suriname is verdeeld in verschillende districten waarbij hetgrootste deel van de populatie in het noorden namelijk de hoofdstad Paramaribo woont. Voordat Suriname onafhankelijk werd in 1975 was het een kolonie van Nederland. Suriname ligt tussen Frans-Guyana en Guyana in, boven Brazilië en aan het noorden grenst de Atlantische Oceaan.

Het zuiden van het land is voornamelijk savanne enregenwoud. Dit deel van het land is ook dunbevolkt. In 1998 is het natuurreservaat van Suriname op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Er wonen ongeveer een half miljoen mensen in Suriname met verschillende etnische groepen. Het precieze aantal bewoners is niet goed vast te stellen vanwege de binnenlandse bewoners. De grootste bevolkingsgroep zijn Oost-Indiërs. Daarnaastzijn er ook creolen, Javanen, Surinaamse Marrons, indianen, Chinezen en andere Zuid-Amerikanen en Europeanen. Ook een groot deel van de Surinaamse bevolking woont in Nederland. De officiële voertaal in Suriname is Nederlands, dit maakt Suriname het enige land in Zuid-Amerika waar Nederlands gesproken wordt en dit de officiële taal is. De lokale gezamenlijke taal wordt Sranan Tongo genoemd.

Vanwege de verschillende culturen is er een verscheidenheid aan keukens, muziekstijlen en zelfs gesproken talen. Voor expats is toegang tot goede winkels, restaurants, gezondheidszorg en scholing.

Er zijn vier grote ziekenhuizen in de stad, maar ook districtsziekenhuizen en privéklinieken. Het niveau van de zorg in Suriname is redelijk. Er zijn prima lokale zorgverzekeraars. Er zijn verschillende ziektes die kunnen voorkomen in Suriname dus het is als expat belangrijk je goed te laten informeren over vaccinaties. Er is een risico op malaria en andere muggen dus het is verstandig voorzorgsmaatregelen te treffen zoals muskieten werend middel en klamboes. De lessen worden op de openbare scholen in het Nederlands gegeven, er is wel een mogelijkheid om Engelstalig les te krijgen op particulieren en internationale scholen.

Tot 12 jaar is er een verplicht gratis openbaar onderwijssysteem in Suriname. Het beste is om Suriname per auto, bus of boot te verkennen. Doordat Suriname ooit ook een Britse kolonie is geweest wordt er links gereden. Er zijn weinig verbinding naar buurlanden die via de weg te verkennen zijn. De kwaliteit van het wegdek is niet super goed, er zitten veel gaten in de weg en zijn ook nog vele zandwegen in de stad. Het beste zou zijn om een 4X4 te kopen om dit soort problemen te vermijden.

Werken in Suriname

Voor expats zijn er vele banen mogelijkheden in Suriname. Bij de potentiele werkgever kan een expat een vraag indienen voor een werkvergunnginsprocedure. Er zijn verschillende websites waar gezocht kan worden naar banen zoals Careerjet en the Caraibian Jobs Website.

De lokale munteenheid is Surinaamse Dollar (SRD). Het grootste deel van de economie in Suriname is afhankelijk van de mijnbouwbaxxiet. Dit wordt geexporteerd naar landen zoals Amerika. Er wordt ook goud en olie gewonnen in Suriname, maar niet op dezelfde schaal als baxxiet en hout. Erwordt een kleine hoeveelheid fruit, hardhout, groente en rijst geexporteerd.

Om in Suriname te kunnen werken heb je een werkvergunning nodig, tenzij je getrouwd bent met een Surinamer. Het krijgen van een werkvergunning ligt in handen van de werkgever.

Op de website van de overheid kunnen de stukken zoals kopie verblijfsvergunning, foto, kopie paspoort, verklaring van de werkgever, kopieën van relevante referenties en certificering en een aanbetaling voor de benodigde kosten.

Wat te regelen in Suriname?

De meeste mensen hebben een visum nodig om Suriname binnen te komen. Sommige landen zijn vrijgesteld hiervan, zoals Caraïbische en andere Zuid-Amerikaanse landen en enkele Aziatische landen. Op de website van de Surinaamse Ambassadestaat een lijst met landen die geen visum nodig hebben om naar Suriname te verhuizen. Expats die een visum nodig hebben om naar Suriname te verhuizen kunnen online op de website een visumformulier downloaden en dit inzenden meteen aantal andere stukken, waaronder:

  • Een paspoort, moet tenminste nog geldig zijn voor zes maanden.
  • Een recente pasfoto
  • Een brief van de werkgever voor expats die van plan zijn in Suriname te werken, met daarin de lengte en doel van het verblijf.

Bezienswaardigheden

In de stad zijn een aantal leuke historischebezienswaardigheden. Het oude centrum heeft nog veel van zijn oude kolonialehouten woningen en gebouwen. Helaas is in de stad ook het achterstalligonderhoud en de precaire economische situatie te zien.

Fort Zeelandia

Dit fort, wat tegenwoordig dienst doet alsmuseum, werd rond 1600 door Nederlanders gesticht. Vanaf hier dreven zij handelen verdedigden zij hun nederzetting tegen aanvallen van buitenaf. Naverschillende veroveringen door onder andere de Engelsen en de Fransen is hetfort jaren later een kazerne en gevangenis geworden. Bij deze plaats staan eenaantal mooi officierswoningen en een voormalig kruithuis wat nu dienst doet alsapotheek.
www.fortnieuwamsterdam.com

Het Onafhankelijkheidsplein

Aan dit groene plein van Paramaribo staan de meest belangrijke gebouwen van de stad.Hier vind je namelijk het Ministerie van Justitie & Politie, congreshal,gouverneurshuis, Ministerie van Binnenlandse Zaken en het presidentiële paleis.Als er officiële gebeurtenissen plaatsvinden zal dat meestal aan dit plein zijn. En iedere zondag wordt er door een aantal mannen en hun geliefdevogeltjes gestreden voor wie de mooist fluitende vogel heeft.

St. Petrus en Paulus Kathedraal

Aan de Henck Arronstraat bevindt zich de mooi geheel uit hout opgetrokken kathedraal van Paramaribo. Rond 1883 werd deze replica van de Roosendaalse Paterskerk (Redemptotistenkerk O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand) hier gebouwd. Detorens die zo’n 44 meter hoog zijn werden er pas in 1901 op geplaatst.Regelmatig heeft de kerk onderhoud nodig omdat het hout best kwetsbaar is voor bijvoorbeeld termieten.

Waterkant

Evenwijdig aan de Surinamerivier loopt de meest mooie en belangrijke straat van de stad.Grote koloniale woningen domineren deze straat die in 1821 grotendeels door een grote brand werd verwoest. Vele dure koopmanswoningen gingen hierbij verloren.Een aantal leuke eetgelegenheden brengen veel sfeer in dit deel van de stad.Dagelijks is hier een markt te vinden waar veel verse producten aan de man worden gebracht.

Palmentuin

Achter het Onafhankelijkheidsplein vind je de Gouverneurswoning met daarachter de prachtige koningspalmen in de Palmentuin. De tuin is aangelegd rond 1685 in opdracht van de toenmalige gouverneur Cornelis van Aerssen van Sommelsdijck. In het stadspark staat een beeld van de zeer jong gestorven zoon van beeldhouwer Jozef Klas. Deze beeldhouwer heeft het beroemde standbeeld ‘Kwakoe’ gecreëerd wat in Paramaribo werd geplaatst voor de afschaffing van de slavernij.

Paramaribo Zoo

Vlak bij het André Kamperveenstadion bevindt zich de Cultuurtuin. In deze tuin, wat meer een park is, ligt de Paramaribo Zoo. Sinds de jaren ’80 ging het eigenlijk niet heel goed met de dierentuin, maar sinds Diergaarde Blijdorp uit Rotterdam en Artis uit Amsterdam zich er mee hebben bemoeid gaat het een stuk beter.

Koningin Wilhelmina standbeeld

Vlak bij Fort Zeelandia aan de oever van de Surinameriviers staat het standbeeld van Koningin Wilhelmina. Het werd officieel op het Onafhankelijkheidsplein geplaatst naar aanleiding van haar 25 jarig regeringsjubileum. Sinds de Surinaamse onafhankelijkheid is het beeld naar Fort Zeelandia verplaatst. Het bronzen beeld werd ontworpen en vervaardigd door de Nederlandse beeldhouwer Gerard van Lom.

Nola Hatterman Instituut

Onder de kunstenaars en kunstliefhebbers is deze dame geen onbekende. De onconventionele kunstenares uit Amsterdam heeft veel aanzien gehad in Suriname, waar zij zich sinds 1953 vestigde. Veel studenten uit de kunstwereld hebben er les van haar gehad. Door deze zelfde studenten is er na haar overlijden het Nola Hatterman Instituut opgericht.

Moskee en Synagoge aan de Keizerstraat

In de Keizerstraat staan twee gebedshuizen met ieder hun eigen geloof in vrede vlak naast elkaar. De synagoge ‘Neve Shalom’ staat er sinds 1842 en de moskee vervangt sinds 1984 het vorige houten exemplaar uit 1932. Beiden gebouwen liggen bij een grote parkeerplaats. Zowel de synagoge, die beduidend minder bezoekers trekt, als de moskee worden keurig netjes onderhouden zodat zij hun statige uitstraling niet verliezen.

Duplessis-huis

Aan het Onafhankelijkheidsplein staat een statig huis uit de 17e eeuw. Dit huis behoorde eens toe aan de gewetenloze en wrede mevrouw Maria Suzanna Duplessis. Na haar scheiding nam zij in deze woning haar intrede. Zij stond bekend om haar keiharde gedrag richting slaven. Zij verdronk zelf een baby van één van de slaven omdat het te lang bleef huilen. Desondanks heeft het huis al heel wat jaren en zelfs een brand doorstaan.

Leuke uitjes

Paramaribo is sfeervol en gezellig maar het mooie van Suriname vindt je toch in het binnenland. De ongerepte groene natuur met grote getalen aan wildlife is zeker de moeite waard om te bezoeken. Hieronder een lijstje met leuke uitjes waar je echt geweest moet zijn.

Fredberg

de bestemming voor avonturiers, levensgenieters en natuurliefhebbers, die graag oog in oog staan met dieren. Je wordt meegenomen naar een plek die we hebben herontdekt, waar je absolute schoonheid van Suriname zal ervaren. Je wandelt door het ongerepte oerwoud en slaapt op de top van de Fredberg, waar de mooiste zonsondergang en opkomst gezien wordt.

Brownsberg& ston eiland

een van de mooiste plekken om de natuur op volle kracht te ervaren is Brownsberg natuurpark. Er zijn verschillende wandelroutes naar uitzichtpunten en watervallen door ontzettend mooie natuur. Brownsberg is perfect te combineren met het schiereiland Ston eiland, dat ligt aan het Brokopondo stuwmeer.

Quadtour

De quad tour is de absolute dagtour van dit moment. Onder professionele begeleiding word je meegenomen voor een spannende avontuurlijke dag om nooit te vergeten. Na een korte training kruip je zelf achter het stuur om uren te crossen door de jungle. Je crosst langs de luchthaven en gaat verder over bauxietwegen en door de savanna. Onderweg spot je dieren, is er tijd om te zwemmen in een natuurlijke kreek en word je goed vies.

Voltzberg

de voltzberg ligt midden in het magische oerwoud van Suriname. Hierdoor is het uitzicht op de top van de berg werkelijk indrukwekkend. Je kan hier namelijk 360 graden  om je heen kijken. De berg bereik je door een flinke maar mooie hike tocht door de jungle te maken, gevolgd door een stevige klim.

Bigi pan

omgeven van rust en natuur verblijf je in een mooi houten oordje midden op het meer. Je reist vanuit Paramaribo per auto en stapt uiteindelijk in het district Nickerie op een korjaalboot richting de lagune. Eenmaal aangekomen spot je vogels, kaaimannen, kan je zonnen, zwemmen, kajakken en nog veel meer. Neem ook zeker een modderbad tijdens je verblijf op Bigi pan.

Zeeschildpadden spotten (Galibi – Braamspunt);

In Suriname komen verschillende zeeschildpadden hun eieren leggen in de kustgebieden van ons land. De kans is groot dat je in de maanden februari t/m juli oog in oog komt te staan met één van onze drie soorten die hier veel voorkomen. We hebben hier de Groene soepschildpad (krapé), Lederschildpad (Aitkanti) en de Karetschildpad.

Bron;www.suforyou.nl

Goedkopere vliegtickets

Heb je een woning gehuurd via EasyRent en wil je goedkoper vliegen naar en vanaf Suriname? Vul dan onderstaand formulier in. Wij zetten vervolgens jouw verzoek uit naar de luchtvaartmaatschappij en nemen spoedig contact met jou op

*
*
*
*
*
Bedankt voor uw aanvraag! Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
Oops! Er ging iets mis bij het versturen van het formulier. Probeer het nogmaals of neem contact met ons op